Ekonomi

Ücretler artarken Rusya’da işsizlik oranı rekor düşük seviyeye ulaştı

Federal İstatistik Servisi tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayında işsizlik oranının tarihi düşük seviye olan %2,6’ya gerilemesiyle birlikte Rusya’nın işgücü piyasasında önemli bir sıkılaşma yaşanıyor. Çarşamba günü açıklanan veriler aynı zamanda Mart ayında yıllık bazda %12,9’luk artışla analistlerin beklentilerini aşan reel ücretlerde de keskin bir artış olduğunu gösterdi.

Rus ekonomisi, kısmen Ukrayna’da devam eden çatışma ortamında hükümetin savunma ve güvenlik için yaptığı önemli harcamalar nedeniyle, 2022 yılında yaşanan gerilemeden toparlanarak dayanıklılık gösterdi. Ancak ekonomistler, görünürdeki ekonomik büyümenin ağırlıklı olarak silah ve mühimmat sektöründeki devlet destekli üretimle sürdürüldüğüne ve bunun Rus halkının yaşam standardında bir iyileşme anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

Sberbank CEO’su German Gref, Salı günü parlamento oturumunda ekonominin durumuyla ilgili endişelerini dile getirerek şunları söyledi: “Ekonomimiz kesinlikle ve ciddi şekilde aşırı ısınmış durumda. Tarihimizde hiçbir zaman ana kapasitelerimiz bu kadar aşırı yüklenmemişti.” Gref, Rus şirketlerinin ilk çeyrekte üretim kapasitelerinin %81’i ile çalıştığını ortaya koyan bir merkez bankası araştırmasına atıfta bulunarak, bu seviyeyi uygulanabilir operasyonun üst sınırı olarak tanımladı.

İşgücü açığı, 2022’deki askeri seferberlik ve Ukrayna’nın işgalinin ardından yüz binlerce kişinin göç etmesiyle daha da kötüleşen, birçok yetkili tarafından acil bir sorun olarak tanımlandı. Merkez bankası bu sıkıntıyı sürekli olarak üretimin artırılmasının önündeki büyük bir engel olarak vurgulamıştır.

Enflasyona göre ayarlanan reel ücretlerdeki artışa rağmen, yüksek enflasyon oranlarının vatandaşların satın alma gücünü aşındırması nedeniyle Rusya’daki reel harcanabilir gelirler son on yılda büyük ölçüde durağan kaldı. Bu durum ücretleri ülkede özellikle hassas bir konu haline getirmiştir.

Son tüketici enflasyonu verileri haftalık %0,17’lik bir artışa işaret ederken, Rusya Merkez Bankası Cuma günü faiz oranlarına ilişkin bir karar almaya hazırlanıyor. Analistler merkez bankasının bir sonraki hamlesi konusunda ikiye bölünmüş durumda; bazıları temel faiz oranının %16’da kalmasını beklerken, diğerleri bankanın %4’lük hedefinin oldukça üzerinde seyreden yüksek enflasyon nedeniyle %17’ye yükselmesini öngörüyor.

Tüketici talebinin önemli bir göstergesi olan perakende satışlardaki büyüme Mart ayındaki %11,1 seviyesinden Nisan ayında %8,3’e gerileyerek Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme çabalarını bir nebze de olsa rahatlattı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

beykozajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu