Sıcak Havalarda Elektrik Tüketimi Rekor Kırdı
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cenk Gezegin, 20-22 Temmuz tarihlerinde sıcak havaların da etkisiyle Türkiye’de son yılların elektrik tüketim rekorunun kırıldığını belirterek, ” 21 Temmuz saat 15.00’te 53 bin 583,08 MWh ile aylık ve yıllık en yüksek elektrik talebi oldu. Ayrıca 1 milyon 106 bin 448 MWh ile günlük tüketim rekoru kırıldı” dedi.
OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cenk Gezegin, havaların ısınmasıyla birlikte elektrik tüketim miktarının arttığını söyledi. Türkiye’de son yılların elektrik tüketim rekorunun 20-22 Temmuz tarihleri arasında kırıldığını belirten Gezegin, “Bu günler 14.00-15.00 saatleri yılın en çok elektrik talebinin olduğu saatler olarak kayıtlara geçiyor. 15.00 53 bin 583.08 MWh ile aylık ve yıllık en yüksek elektrik talebi oldu.Ayrıca 1 milyon 106 bin 448 MWh ile günlük tüketim rekoru kırıldı.Soğutma ihtiyacı arttıkça elektrik tüketimi de artıyor.Daha az elektrik kullanımı cihazlar elektrik tasarrufu sağlayacak” dedi.
Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Kuzeybatı Anadolu, İç Anadolu ve Trakya bölgelerinin en yüksek elektrik talebini oluşturduğunu belirten Gezegin, “Güneş ışınlarının evlerde ve işyerlerinde neden olduğu ısınmayı azaltmak için bayram süresince perdelerin kapalı tutulması gerekiyor. saat güneş ve dış hava sıcaklığı içinde bulunduğumuz ortam sıcaklığından düşürülmelidir.Yüksek ise pencere ve kapılar kapatılmalıdır.Ayrıca klima sıcaklık ayarlarının 22 veya 23 derecede tutulması ve klimaların bakımlarını zamanında yapmak için.Değişim veya yeni alımlarda yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlayan A++ güç sınıfı ve inverter kompresörlü klimalar tercih edilmelidir.. Yaklaşık yüzde 29-67 arasında enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. buzdolapları ve derin dondurucularda yine A++ güç sınıfındaki ürünler kullanılarak soğutulmalıdır.Soğutucu cihazlar direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.Buzdolaplarının kapıları uzun süre açık bırakılmamalıdır.”
Elektrik tüketimi konusunda tavsiyelerde bulunan Dr. Öğr. Gör. Gezegin, “Ütü, fırın, elektrikli süpürge, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli ocak gibi sıcakta yüksek elektrik tüketen cihazları kullanmayarak elektrik şebekesinin aşırı yüklenmemesini sağlayabilirler. hava, saat 12.00-16.00 arası Derin dondurucu.” Bölmesinden çıkarılmış bir eseri buzunu çözmek üzere dolapta bırakmak enerji tasarrufu da sağlar. Böylece sorumluluk bilinciyle hareket eden vatandaşlar olarak elektrik şebekesinde aşırı yüklenmelerden doğabilecek arızaların veya kesintilerin önlenmesine katkıda bulunabilirler.”