Haber

Bursa Keles Kirazı da coğrafi işaret aldı

BURSA (İGFA) – Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Köy Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, HAGEL ve Tarım A.Ş. Kaliteli tohumluk tedarikinden yüksek verimli hayvan ırklarının çiftçilere dağıtımına, üretim kalitesinin artırılmasından ürünlere uluslararası pazar bulunmasına kadar her alanda değerli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi de büyük önem veriyor. Tarım ürünlerinin markalaşması için

Daha önce Tarım A.Ş. siyah inciri KaraBursa markasıyla tescilleyen Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Biberinin ardından Bursa Kestanesi ve Keles Kirazı için başlattığı coğrafi işaretlerin meyvelerini toplamaya başladı.

Yapılan inceleme ve analizler sonucunda ‘Keleş Kirazı’na Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi verildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tescil belgelerini Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’e teslim etti.

YENİ İŞLER YOLDA

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarım alanında Bursa’nın marka değerini yükseltmek için çok değerli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bursa’da güçlü bir sanayimiz, denizimiz, gölümüz, dağımız, ovamız, yaylalarımız, meyve sebzemiz var. . Çok şükür geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışma ile Yenişehir biberi için coğrafi işaret tescil belgesi aldık. Bursa kestanesi ve Keles kirazının tescili için çalışıyorduk. Keles kirazı ile ilgili süreç tamamlandı ve coğrafi işaret tescili aldık. Bursa kestanesiyle ilgili son aşamaya geldik. Bu tescil eserlerimizin dünya literatürüne girmesi açısından değerli ve pahalıdır. Amacımız bu kayıtları daha da artırmak” dedi.

30 KAYITLI ÜRÜN

Coğrafi işaret tescil belgelerinin alınması, ürünlerin markalaşması, dünyaya tanıtılması, kalitesinin yükseltilmesi ve dünya pazarlarında varlığının sağlanması açısından son derece önemlidir.

Coğrafi işaret tescilli eserler dünya çapında milyarlarca dolarlık pazar payına sahipken, Bursa’da Coğrafi İşaretli ve Tescil Belgeli eser sayısı 30’a ulaştı. Bursa Bıçağı, kantik, cevizli lokum, döner, kestane şekeri, pideli köfte , Santa Maria armutu, siyah incir, süt helvası, tahinli pide, üzüm şırası, Bursa İpeği, şeftali, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armut, Hasanağa Enginar, Karacabey Soğan, Keles Kiraz, Mustafakemalpaşa Tatlısı, Müşküle İğne Oyası, Orhangazi Gedelek Turşusu, Yenişehir Biberi, İnegöl Cerrah Kuru Fasulye, İnegöl Köftesi, İnegöl Süt Kadayıfı, İnegöl Çıbrıka, İznik Derbent Dokuma, İznik Müşküle Tescilli Çini Üzümü işlerin arasına girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu